Frankie Morales

Efrain „Frankie” Morales este un artist care s-a perfecționat cu fiecare pas de-a lungul carierei sale. Acest talentat vocalist și-a format și stimulat vocea începândde pe străzile din „El Barrio”, cartierul Spanish Harlem din New York, ajungând să cucerească cele mai mari scene din lume. Mama lui a fost cea care a realizat cât de talentat este și l-a îndrumat să studieze canto și percuție la „Boys Harbor Conservatory” din East Harlem. La vârsta de 14 ani este backup vocalist pentru legendarul Joe Bataan, iar la numai 15 ani are șansa de a cânta cu Hector Lavoe, ocazii care i-au deschis multe uși spre succes. În următorii ani cântă ca backup vocalist pentru artiști ca Celia Cruz, Ismael Rivera, Ismael Miranda, Pellin Rodriguez și Cheo Feliciano. Îl cunoaște pe Jose Pintor, care deasemenea cântă cu Joe Bataan, iar acesta îl susține în înregistrarea primului sau album, „Sabor Del Barrio”. A înregistrat hituri cu grupul Bad Street Boys, o colaborare care a durat aproape 10 ani.

Și totuși Frankie Morales a vrut să-și continue ascensiunea în carieră. Progresul unui salsero vine prin „muncă, muncă și iar muncă”. Așadar în momentul când trupa Lebron Brothers a avut nevoie de cineva să înregistreze în locul vocalistului care era bolnav, Frankie a fost cel care avea să fie ales. Caiman Records a produs două albume avându-l ca artist solo, acestea fiind: „Frankie Morales: En Su Punto” și „Standing Out”. Aceste două albume i-au adus o mai largă audiență și notorietate lui Frankie, ajungând să fie invitat ca vocalist independent alături de „The Fania All-Stars”. Frankie a petrecut un an cântând ca backup vocalist pentru Tito Nieves, sporindu-și faima. La recomandarea lui Ralph Mercado, Frankie ajunge să fie solist în Orchestra „El Rey Del Timbal” condusă de Ernest „Tito” Puente. Călătorește alături de maestrul Tito Puente în întreaga lume, cântând pentru oameni din diferite culturi. Și după trecerea în neființă a „regelui” Tito Puente, Frankie își păstrează rolul de solist în Orchestra „El Rey Del Timbal”.

1988 a fost un an de referință pentru cariera artistului Frankie Morales. A colaborat ca vocalist pentru albumul „Son Boricua” și avându-l ca director muzical pe maestrul Jose Mangual Jr. și producător pe Humberto Cordero, albumul câștigă Caiman Records’ ACE Awards. Acest proiect i-a adus lui Frankie șansa de a-și arăta versatilitatea în lumea Latin Jazz-ului. Frankie a fost solist în „The Caiman All-Stars”, a făcut înregistrări live pentru „Dancemania 99” în Clubul Birdland alături de Orchestra lui Tito Puente. Albumul „Dancemania 99” a fost nominalizat la Grammy Awards.

Cele mai frumoase momente din cariera lui Frankie Morales au reprezentat înregistrările pentru „Tito Puente Mambo Birdland” și „Masterpiece”, ultimul album al lui Tito Puente în colaborare cu „The Great” Eddie Palmieri. Ambele albume au câștigat premiul Grammy.